Pengalaman buat lemang

Pada hari raya yang lalu saya pulang ke kampung ayah di Ipoh. Masa nak raya tu opah minta ayah bakar lemang. Ayah saya kata ‘beres’ tapi mesti ada seseorang kena masukkan pulut dalam buluh dulu. Jadi opah minta ayah kukur kelapa dan umi perah santan. Lepas tu santan dicampur dengan pulut. Kemudian opah masukkan daun pisang dalam buluh lemang. Saya pun tolong opah masukkan pulut dalam buluh lemang. Caranya mudah saja….begini caranya.

Pertama

mula-mula masukkan pulut dan santan ke dalam buluh dengan menggunakan sudu

Kedua

kemudian pastikan beras pulut diisi hingga penuh dalam buluh

ketiga

akhir sekali hentakkan buluh itu supaya pulut itu masuk dengan sepenuhnya. Lemang ini sedia untuk dibakar.

Biasanya ayah akan bakar lemang ini selama 3 jam. Lemang ini sedap dimakan dengan rendang Tok yang opah buat. Itu saja cara buat lemang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: